intervenció a una església

Location: 
Barcelona
Client: 
privat.
Built area: 
860 m2
Date: 
2014

Proposta d'intervenció a una església situada al barri de Sant Antoni de Barcelona, amb l'objectiu d'adequar espais de rebuda per a les tasques d'acolliment i assitència a persones del barri, i per incorporar nous usos i funcions de caràcter efímer amb arquitectures flexibles i reversibles.
Un nou volum situat just a l'accés, sota el cor, allotja dues estances tancades i una sala d'espera semi oberta. Els tancaments lleugers d'aquesta capsa, combinen materials opacs, translúcids o transparents, que es disposen amb cura, tant per a garantir la privacitat interior, com per a conservar els elements de l'arquitectura de l'església i les seves pintures.
Com a suport arquitectònic de les noves funcions (concerts, xerrades, reunions, presentacions,..), ja sigui fragmentant l'àmplia nau en espais menors, configurant un teló de fons, o facilitant la simultaneitat de diferents activitats, es desenvolupa un moble-mampara mòvil, amb una geometria d'un quart de cilindre, que  incorpora il·luminació, megafonia o altres instal·lacions, i a les testes pot ser contenidor de petit emmagatzamatge. Les múltiples combinacions de vàries unitats d'aquest moble donen resposta a la voluntat d´ús polivalent i flexible. El material escollit per donar-li forma és el trenat de vímet o ratan, com a símbol del cistell i la seva capacitat d'acollir i contenir, i també com a metàfora de la construcció d'entitats complexes a partir d'elements senzills i naturals, teixits per la mà de les persones. La mateixa forma del trenat recorda la idea de donar la mà i sumar forces i desitjos.
Com actuació complementària i necessària, es realitza un estudi acústic, i es proposen intervencions per a  reduir el temps de reverberació i aconseguir una bona intel·ligibilitat de la paraula, sense modificar la imatge actual de l'esglèsia.
 

Share: